Nieuws > Secutec News

Secutec waarschuwt voor spionage tijdens winterspelen

 

In een artikel in Knack waarschuwt Secutec CEO en oprichter Geert Baudewijns voor spionage van atleten tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing. Secutec biedt bedrijven en overheden op maat gemaakte oplossingen voor wanneer ze zich bevinden in locaties waar gevoelige bedrijfsinformatie niet helemaal veilig kan gesteld worden.

 

Het waren buitenlandse veiligheidsdiensten die de kat de bel aanbonden waarna het Belgisch Olympisch Comité volgde met een waarschuwing. Sporters kregen het advies geen eigen gsm of laptop mee te nemen maar een zgn. ‘burner phone’ te kopen. Sommige landen gingen nog verder en raadden zelfs aan om ook die tijdelijke apparaten niet te gebruiken om zich aan te melden op sociale media of mailservers. Knack schreef hierover een artikel met als titel ‘Zwijgen is Goud’ in haar editie van 9 februari 2022.

 

Hieronder een citaat uit dat artikel:

“Volgens Geert Baudewijns, zaakvoerder van cybersecuritybedrijf Secutec, zijn het geen overdreven maatregelen. Hij vergezelde in 2019 koning Filip en koningin Mathilde op hun staatsbezoek aan China. De Belgische missie werd er gebombardeerd met digitale aanvallen. ‘Honderden inbraakpogingen per dag via bluetooth, wifi, roaming: niks was veilig’, zegt Baudewijns. ‘Ik ben expert terzake, maar zelfs ik heb de hackers wellicht niet volledig buiten kunnen houden. Mijn ogen zijn er opengegaan. Hoewel het mijn branche is, zag ik in China antennes en camera’s die ik niet kende, apparatuur waar ik geen idee van heb wat ermee mogelijk is. West-Europa staat erg ver achter. Als je op Chinees grondgebied bent, valt er weinig tegen te beginnen.’

 

Wie achter de inbraakpogingen zat, valt niet te achterhalen, maar men kan vermoeden in welke hoek de dader zit. ‘Achteraf bekeken was het logisch’, vindt Geert Baudewijns. ‘De koning was op die missie vergezeld van ministers en bedrijfsleiders. Belangrijke profielen met uiterst waardevolle data. Zelf heb ik naderhand mijn laptop en gsm weggegooid en ik kan maar hopen dat die mensen hetzelfde deden.’”

 

Bedrijven en overheden die personeel naar het buitenland sturen en bevreesd zijn voor spionage kunnen hiervoor terecht bij Secutec. Het bedrijf biedt op maat gemaakt advies en oplossingen voor dergelijke situaties.

Contacteer ons

Contacteer ons

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang alle tech-updates in je mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.