Nieuws > Secutec News

Beyond coding: BeCode’s unieke benadering van Tech onderwijs, empowerment en betrokkenheid

Naar aanloop van de kerstperiode begon Secutec de zoektocht naar een passende liefdadigheidsinstelling die aansloot bij onze focus op cybersecurity en een significante sociale impact had. Onze zoektocht leidde ons naar BeCode, een opleidingsinstituut dat de conventionele grenzen van een sociale, impact gedreven coderingsschool overstijgt. Met een focus op individuen in kwetsbare situaties brengt de school niet alleen veelgevraagde digitale vaardigheden bij, maar pakt ze ook maatschappelijke uitdagingen aan. We spraken met BeCode CEO Béatrice De Mahieu over hun unieke aanpak en hoe ze onontgonnen talenten helpen om aan de behoeften van de arbeidsmarkt te voldoen.

Digitale vaardigheden voor kwetsbare personen

Op de vraag hoe het initiatief is begonnen, legt De Mahieu uit:

“BeCode is opgericht in 2017, dus we hebben onlangs onze zesde verjaardag gevierd. Het idee voor een codeerschool kwam voort uit de wens om de uitdagingen waarmee jongeren worden geconfronteerd aan te pakken, vooral in de nasleep van de tragische aanslagen in Brussel in 2016. Alexander De Croo, toen een sleutelfiguur op het gebied van digitalisering, had een nieuw initiatief voor ogen om jongeren aan te moedigen tech opleidingen te volgen. Hij stelde dat als we initiatieven kunnen ondersteunen die kleiner, dynamischer en misschien moderner zijn dan traditionele instellingen, we radicalisering positief kunnen beïnvloeden en jongeren kunnen begeleiden die niet in conventionele onderwijstrajecten passen.”

BeCode richt zich in de eerste plaats op mensen die geen opleiding hebben genoten of werk hebben, maar ook op langdurig werklozen die een carrièreswitch willen maken. De school is nationaal aanwezig en heeft vier campussen: in Gent, Brussel, Charleroi en Luik.

Actieve pedagogie en opleidingsaanpak

De rekrutering van nieuwe studenten verloopt via verschillende kanalen en benaderingen.

“Sommige kandidaten worden doorverwezen door partnerorganisaties zoals VDAB, Bruxelles Formation, Actiris en Le Forem, terwijl anderen proactief contact opnemen met BeCode via verschillende andere kanalen. Het rekruteringsproces beperkt zich echter niet tot deze traditionele kanalen; BeCode is ook betrokken bij verschillende campagnes en evenementen, waarbij jongeren worden bereikt in verschillende omgevingen, waaronder jeugdhuizen en sociale organisaties,” aldus De Mahieu.

De opleiding is gratis voor studenten, op voorwaarde dat ze geregistreerd zijn bij een van de partnerorganisaties. Studenten ontvangen een werkloosheidsuitkering tijdens de opleiding en de stageperiode, zodat ze zich volledig op hun opleiding kunnen concentreren.

De Mahieu vult aan: “De opleidingen zijn opgezet als fulltime dagonderwijs, vijf dagen per week dus. De programma’s omvatten lange bootcamps van zeven maanden en kortere vooropleidingssessies van zes weken. Studenten nemen deel aan zowel traditionele lessen op de campus als virtueel leren, dat wordt gefaciliteerd via platforms zoals Moodle en Discord. Deze aanpak weerspiegelt de praktijk in de IT-sector, waar werken op afstand veel voorkomt.”

Ondersteuning tijdens het hele opleidingstraject

De betrokkenheid van BeCode bij zijn studenten gaat verder dan enkel het aanbieden van tech opleidingen. Zo hebben studenten ook toegang tot psychologische ondersteuning, zoals Béatrice uitlegt:

“Onze studenten kunnen gebruik maken van één-op-één sessies met talentcoaches. Het is erg belangrijk om de unieke uitdagingen van deze mensen aan te pakken, omdat ze vaak moeilijke situaties hebben meegemaakt. Hiernaast biedt BeCode ook verschillende soft skills-trainingen aan, waarin aspecten zoals het opmaken van een CV, sollicitatievaardigheden en werkpleketiquette aan bod komen. Deze holistische aanpak is gericht op het bieden van begeleiding om studenten voor te bereiden op succes in de professionele wereld door hen uit te rusten met een gevarieerde en goed afgeronde set vaardigheden.”

Cybersecurity training: inspelen op trends en secotorvereisten

BeCode opereert als een vormingsinstantie binnen het domein van loopbaanontwikkeling, eerder dan als een onderwijsinstelling. Béatrice verduidelijkt:

“Ons doel is niet om het traditionele onderwijs te kopiëren, maar om een praktische en impactvolle trainingservaring aan te bieden die leidt tot kansen op de arbeidsmarkt. De school is erkend door maatschappelijke organisaties en na succesvolle afronding van de cursus ontvangen studenten een certificaat dat is goedgekeurd door BeCode.”

Als reactie op het steeds veranderende IT-landschap betrekt de school actief deskundige partners uit de industrie, zoals banken en consultancybureaus, bij het herzien en bijwerken van hun curriculum. Ze begonnen aanvankelijk met junior development trainingen en boden hierbij front- en back-end development programma’s aan. Na verloop van tijd introduceerde BeCode AI-cursussen en eind 2021 lanceerde het een speciale cybersecurity training.

“Het succes van BeCode ligt in het trainen van vaardigheden van studenten die aansluiten bij de eisen van de industrie en de technologische vooruitgang, waardoor ze waardevolle assets worden voor potentiële werkgevers. Daarom is het curriculum van BeCode voortdurend in ontwikkeling. Deze toekomstgerichte aanpak zorgt ervoor dat studenten worden uitgerust met de nieuwste kennis en skills die relevant zijn voor de industrie. Gezien het toenemende belang en de vraag naar cybersecurity professionals hebben we besloten om deze specifieke opleiding aan ons curriculum toe te voegen. Sinds de start van deze opleiding hebben we bijna 80 studenten opgeleid in cybersecurity via vier afgeronde bootcamps,” verduidelijkt De Mahieu.

De kloof dichten

BeCode werkt volgens een drievoudig financieringsmodel. De Mahieu:

“De school ontvangt 40% tot 60% subsidies uit publieke bronnen. Daarnaast draagt een filantropisch fonds ‘Vrienden van BeCode’, opgericht door twee vrienden en gevestigd via de Koning Boudewijnstichting, bij tot de financiële duurzaamheid van BeCode*. Het derde kanaal betreft partnerschappen met ondernemingen, waarbij BeCode samenwerkt met bedrijven om talent te matchen met hun specifieke behoeften. De profielen van BeCode wijken af van de traditionele academische kwalificaties en vereisen extra ondersteuning en begeleiding op de werkvloer. Dit partnerschapsmodel wil de kloof dichten tussen de sociale impactsector en de bedrijfswereld. De school gaat actief de dialoog aan met bedrijven via verschillende initiatieven, waaronder pitches van bedrijven, gastcolleges en vroegtijdige betrokkenheid bij het opleidingsproces waarbij we hun aanwervingsbehoeften, de profielen die ze zoeken en eventuele andere specifieke vereisten bespreken. Op die manier vergemakkelijkt de school de matchmaking tussen studenten en bedrijven, wat zorgt voor een aanpak op maat van de rekrutering.”

BeCode’s unieke visie op Tech onderwijs zorgt niet alleen voor het aanleren van essentiële vaardigheden, maar pakt ook maatschappelijke uitdagingen aan door kwetsbare individuen te empoweren. Het holistische model van de school, in combinatie met de samenwerking met de industrie, dicht kloven en begeleidt talenten naar een bevredigende carrière. Secutec is verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan dit mooie initiatef, dat de gezamelijke inzet binnen de tech gemeenschap om een positief verschil te maken weerspiegelt.

*Hoe BeCode steunen

Het fonds ‘Vrienden van BeCode’ werd opgericht op initiatief van twee filantropen om de vzw te steunen bij de ontwikkeling van haar projecten. Het wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Schenkingen van €40 of meer per jaar aan de Stichting genieten van een belastingvermindering van 45% van het werkelijk gestorte bedrag (art. 145/33 CIR). Schenkingen kunnen worden overgemaakt op de rekening van de Stichting bij Banque de la Poste IBAN: BE10 0000 0000 0404, met de vermelding 623/3780/00019.

Of via de online donatiepagina die te vinden is via de Support pagina van op BeCode.org  (https://becode.org/support).

Contacteer ons

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang alle tech-updates in je mailbox!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.