Secutec gaat miljoenen websites met malware filteren voor Belnet en zijn klanten
Belnet lanceert op 1 april zijn nieuwe dienst ‘Advanced DNS Security’, waarmee klanten vermijden om naar met malware besmette websites te surfen. Daarvoor maakt het gebruik van technologie van Secutec, een internationaal actief Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in cyberbeveiliging. Belnet levert innovatieve netwerkinfrastructuren en bijhorende meerwaardediensten aan onder meer universiteiten, onderzoekscentra en overheidsdiensten.
“Van alle nieuwe domeinnamen wordt 22% gebruikt voor cybercrime en 90% van de cyberaanvallen maakt gebruik van onveilige internet- of DNS-verbindingen om toegang te krijgen tot een netwerk”, zegt Geert Baudewijns, oprichter en CEO van Secutec. “Wanneer iemand onze dienst SecureDNS gebruikt en een website bezoekt, checkt onze database de reputatie van de domeinnaam. Dat duurt een nanoseconde, waardoor de gebruiker geen vertraging ondervindt bij het bezoeken van een site. Bij een nieuwe domeinnaam blokkeren we de toegang gedurende 24 uur om goed te analyseren of het bezoek aan de website veilig is of niet.”
‘Advanced DNS Security’ is een extra bescherming van Belnet bovenop de firewall en antivirussoftware van de klant. Secutec slaagt erin om nieuwe domeinnamen – ook de Belgische – die gebruikt worden voor cybercriminaliteit snel te detecteren. De database met veilige en miljoenen onveilige domeinnamen wordt onder meer gevoed door ruim twintig leveranciers van beveiligingssoftware, het Computer Emergency Response Team en het Centrum voor Cybersecurity België.
Eenvoudig in gebruik
Belnet ging eind vorig jaar op zoek naar een leverancier die zijn klanten extra bescherming kon bieden. “Secutec haalde het van de drie andere kandidaten omdat ze beantwoordden aan alle technische vereisten in het lastenboek. Bovendien is hun SecureDNS-beveiligingsdienst op een uurtje geconfigureerd voor het netwerk van de klant. Er moet geen hard- of software geïnstalleerd worden en gebruikers moeten geen manuele handelingen verrichten. Je kunt dus eenvoudig en snel gebruikmaken van de dienst. Onze klanten krijgen ook een overzicht van de bezoeken aan websites met malware die verijdeld zijn”, zegt Dirk Haex, technisch directeur van Belnet.
Eindgebruikers zoals patiënten, studenten of bezoekers zijn meteen mee beschermd wanneer ze via een wifi- of ander netwerk van de Belnet-klant surfen. Ook toestellen die met het internet verbonden zijn zoals servers, scanners en printers zijn meteen mee beveiligd. Het minen van cryptomunten via het netwerk van de klant wordt onmogelijk gemaakt.
De overeenkomst tussen Belnet en Secutec heeft een looptijd van vier jaar. Belnet heeft 250 organisaties als klant, goed voor ruim 829.000 eindgebruikers.