Nieuws > Secutec News

Humo interviewt Secutec CEO over oorlog in Oekraïne

 
 
 
 

“Als je in Kiev een Russische tank in je straat ziet, weet je dat Poetin die gestuurd heeft. Bij een cyberaanval weet je dat nooit zeker”, stelt Geert Baudewijns, oprichter van Secutec deze week in het blad HUMO. Aanleiding is de oorlog die is uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne maar waar heel de Westerse wereld in betrokken is geraakt met wapenleveringen en sancties.

8 maart 2022

 

Baudewijns: “Ik denk dat we in de toekomst meer hybride oorlogvoering zullen zien, waarbij de twee (cyber en echte gevechten) hand in hand gaan.”

“In de cyberwereld heb je vier wereldmachten: Amerika, Rusland, China en Israël. Zij zitten aan de pokertafel en houden hun troeven achter de hand. In de eerste plaats gaat het om informatie: de geheime diensten zitten overal bij elkaar binnen en begluren elkaar. Energiebedrijven, waterbedrijven, havens en elektriciteitscentrales, bruggen en sluizen. Daar vind je malware van andere staten, maar er gebeurt verder niets mee. Ze kunnen die software gebruiken, maar dat zullen ze pas doen als allerlaatste troef.”

“Men waarschuwt al lang dat een oorlog in de toekomst niet alleen met tanks en raketten zal worden uitgevochten, maar ook met digitale wapens. Nu hebben we, voor het eerst in de geschiedenis, een cyberaanval gezien als de openingszet van een fysieke oorlog. Het is ook een ongelooflijk krachtige combinatie. Stel, er breekt morgen een wereldoorlog uit en Rusland wil kernwapens gebruiken: dan kan ik me voorstellen dat ze éérst onze militaire organisaties zullen platleggen.»

 

Het volledig interview kan u lezen in het blad Humo van 8 maart 2022

Contacteer ons

Contacteer ons

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang alle tech-updates in je mailbox!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.