Nieuws > Secutec News

Hackers tonen berouw na aanval op Vlaamse voorziening voor personen met een handicap

 

Een opmerkelijk verhaal. Afgelopen vrijdag, 25 februari, werd cyber-securitybedrijf Secutec uit Aartselaar gecontacteerd door een radeloze Lex Vorsselmans, de algemeen directeur van de VZW Ter Loke, een sociale instelling die personen met een beperking opvangt en aan gezinszorg en bijzondere jeugdbijstand doet.

 

Hun IT-systemen bleken gehackt en geïnfecteerd met Ransomware. Hierdoor was hun computernetwerk volledig geëncrypteerd en was het onmogelijk om nog verder te werken. Enkel mits het betalen van een forse som losgeld, zouden de hackers van het collectief Lockbit 2.0, de decryptiesleutel overhandigen.

Geert Baudewijns, CEO van Secutec, en een expert in onderhandeling met hackers slaagde er echter in om hen zo ver te krijgen dat ze de sleutels gratis en voor niets overhandigden aan Ter Loke.

 

Baudewijns: “Met de oorlog in Oekraïne heb ik op hun emoties gespeeld en hen uitgelegd wat voor instelling ze in het vizier hadden. Ik verwees naar het concurrerend hackerscollectief, Conti, die de cyberwapens hadden opgenomen om de Russische overheid te steunen, iets waar Lockbit 2.0 niets van wilde weten. Je mag de rivaliteit tussen die hackergroepen niet onderschatten. En als je dan daarbovenop ook nog  kan inspelen op het gevoelsmatige, dan sta je al een stap verder.”

 

Baudewijns onderhandelde met de hackers via een chat-module op de beveiligde Tor-browser. “Ook hackers blijken emoties te hebben en wanneer ik ze wees op het type instelling dat ze hadden platgelegd, kregen ze het blijkbaar moeilijk. Ik maande hen aan om de encryptiesleutel zonder betaling over te dragen en tot mijn grote verbazing gingen ze daar ook op in.”.

Lockbit 2.0 verklaarde: “Wij zijn apolitiek. Heel eerlijk: het gaat ons enkel om het geld. Aan cyber-aanvallen op een sociale en kritieke infrastructuur zullen wij ons nooit bezondigen. Zien ons werk eerder als het verhogen van de veiligheid van computernetwerken door organisaties te sensibiliseren en bewust te maken van hun kwetsbaarheden”.

 

Lex Vorsselmans, algemeen directeur van Ter Loke: “Ik ben Secutec enorm dankbaar. Zonder hen hadden wij deze klus nooit geklaard. Dit had ons waarschijnlijk tienduizenden euro’s gekost om zelf te herstellen”.

 

Geert Baudewijns: “Eind goed, al goed. Dit is een verhaal dat ik in  22 jaar cyberveiligheid nog nooit heb meegemaakt. Het was dan uiteraard ook vanzelfsprekend dat ook wij van Secutec deze interventie niet zouden aanrekenen.  Het is voor sociale instellingen in deze tijden al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden. Voor ons is het het allerbelangrijkste dat de kinderen, jongvolwassenen en bewoners van Ter Loke in optimale omstandigheden kunnen genieten van de voor hen cruciale zorg.”

 


 

In de media

Gazet van Antwerpen: Cybersecuritybedrijf Secutec brengt hackers tot inkeer

Het Laatste Nieuws: Hackers persen centrum voor mindervaliden af, maar ‘onderhandelaar’ brengt hen tot inkeer: “Met de oorlog in Oekraïne speelde ik op hun emoties”

Radio 2: Hacking computers Ter Loke in Vosselaar afgewend door onderhandelaar

Vragen over dit artikel?

Contacteer ons

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang alle tech-updates in je mailbox!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.