“In slechts één week tijd zijn er 41.000 van dergelijke frauduleuze websites ontstaan, terwijl het aantal werknemers dat buiten het beveiligde bedrijfsnetwerk op internet surft met 70% is gestegen. Dit kan rampzalig zijn voor de beveiliging van bedrijfsgegevens”, voorspeltde Secutec-topman Geert Baudewijns.
4 tips om uw werknemers en bedrijfsgegevens veilig en gezond te houden tijdens werken op afstand
1. Wees bewust van wat er aan de hand is
Omdat al uw medewerkers op afstand werken, zijn er veel infrastructurele en bestuurlijke vragen. Maar ook voor cybersecurity zijn het uitdagende tijden. Ook als medewerkers niet op het hoofdkantoor aan het werk zijn, blijft u als werkgever verantwoordelijk voor de digitale hygiëne van uw bedrijf en uw medewerkers.
2. Kies volledige VPN
Een VPN-systeem biedt veel voordelen. Het vergemakkelijkt het gebruik van internet en biedt grote stabiliteit. Dus indien mogelijk: kies voor volledige VPN. Al het verkeer gaat als het ware door een tunnel, wat hetzelfde veiligheidsniveau garandeert als wanneer medewerkers op kantoor zouden werken.
3. Niet genoeg bandbreedte? Splits de tunnel verstandig
Bandbreedte is een veelvoorkomend probleem als het gaat om werken op afstand. De meeste bedrijven splitsen de tunnel, maar het is belangrijk dat u de juiste keuzes maakt in wat er via VPN gaat en wat niet. Zorg ervoor dat het DNS-verkeer via de VPN passeert. Op die manier zou u controle en zichtbaarheid kunnen hebben over de naamresolutie die door het bedrijfsapparaat wordt gevraagd.
Secutec biedt u een gratis proefversie van zijn beveiligde DNS. Zo krijg je een overzicht van het geblokkeerde uitgaande verkeer. Er zijn geen infrastructurele wijzigingen nodig en het is compatibel met elke eindpuntoplossing.
4. Phishing en hacking staan bovenaan het Corona-spel
Hackers proberen massaal thuiswerkenden te lokken door phishing in te zetten met als thema corona. In één week tijd zijn er maar liefst 41.000 nieuwe domeinen aangemaakt met “corona” of “covid” op hun naam. We schatten dat het effectieve aantal zelfs 15 keer hoger is. Van alle cyberaanvallen die we op dit moment via onze systemen stoppen, komt maar liefst 80% van zo’n website – terwijl dat normaal gesproken maar 32% is.
Secutec heeft een lijst gemaakt van deze aangemaakte domeinen. Door je contactgegevens in te vullen op de rechterknop (registreer en ontvang updates over nieuwe geregistreerde domeinen) ontvang je de lijst.
Digitale hygiëne in tijden van corona en werken op afstand. Wat kunt u als werknemer doen?
1. Wees je bewust van je rol
Als medewerker moet je je bewust zijn van je eigen verantwoordelijkheid als het gaat om digitale hygiëne en cyberveiligheid. Hackers gebruiken thuiswerkers als ‘tool’ om cyberaanvallen uit te voeren. Omdat het makkelijker is om een individu te targeten dan een bedrijf.
2. Bouw een menselijke firewall
We zijn niet machteloos. Als individuen kunnen we een menselijke firewall bouwen.
- Begin niet op alle links met betrekking tot corona te klikken. Gebruik officiële informatiebronnen.
- Maak gebruik van een veilig netwerk: mobiele apparaten zijn vaak verbonden met onbeveiligde draadloze netwerken.
- Gebruik sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig.
- Voer indien nodig software-updates uit.
3. Vragen? Centrum voor Cyberbeveiliging
België is een van de best presterende Europese landen op het gebied van cybersecurity. Een van de redenen is de hoge sensibiliserende rol van CCB, het Centre for Cybersecurity Belgium. Ze informeren en waarschuwen burgers en organisaties over cybercrime en geven praktische tips om veilig te blijven en je digitale hygiëne op peil te houden. Meer informatie op https://safeonweb.be en https://cert.be