Veilig thuiswerken

Digitale veiligheid tijdens het thuiswerken

Hoewel thuiswerken in deze coronatijden ontegenzeggelijk veiliger is voor onze gezondheid, brengt het tegelijkertijd ernstige risico's met zich mee voor de digitale veiligheid van onze ondernemingen, waarschuwt cyberbeveiligingsbedrijf Secutec. Overal maken hackers gebruik van de crisis om mensen naar phishing-websites over de corona te lokken nu werknemers thuiswerken en hun werkcomputers niet beschermd worden door de gebruikelijke firewall.

4 tips om de gegevens van uw medewerkers en uw bedrijf veilig te stellen tijdens telewerken

1. Wees op de hoogte van wat er gebeurt

Als al uw medewerkers op afstand werken, zijn er veel infrastructurele en bestuurlijke vragen. Maar ook voor cybersecurity zijn dit uitdagende tijden.

Ook als medewerkers niet op het hoofdkantoor werken, blijft u als werkgever verantwoordelijk voor de digitale hygiëne van uw bedrijf en uw medewerkers.

 

2. Kies voor een volledig VPN

Een VPN-systeem biedt tal van voordelen. Het vergemakkelijkt het gebruik van internet en zorgt voor een grote stabiliteit. Dus als het even kan: kies voor full VPN. Al het verkeer gaat door de tunnel, wat hetzelfde veiligheidsniveau garandeert als wanneer werknemers op kantoor zouden werken.

 

3. Niet genoeg bandbreedte? Deel de tunnel verstandig op

Bandbreedte is een veelvoorkomend probleem als het gaat om werken op afstand. De meeste bedrijven splitsen de tunnel, maar het is belangrijk dat u de juiste keuzes maakt in wat wel en wat niet via VPN gaat. Zorg ervoor dat het DNS verkeer door de VPN gaat. Op die manier heeft u controle en zicht op de naamresolutie die door het bedrijfsapparaat wordt aangevraagd.

Secutec biedt u een gratis test aan van zijn beveiligde DNS. Op deze manier krijgt u een overzicht van het geblokkeerde uitgaande verkeer via DNS. Er zijn geen infrastructurele wijzigingen nodig en het is compatibel met elke endpoint oplossing.

 

4. Phishing en hacking zijn aan de top van het Corona-spel

Hackers proberen massaal thuiswerkende mensen te lokken met phishing in het teken van corona. In één week tijd zijn er niet minder dan 41.000 domeinen aangemaakt met “corona” of “covid” in hun naam. Wij schatten dat het werkelijke aantal zelfs 15 keer hoger ligt. Van alle cyberaanvallen die wij momenteel via onze systemen tegenhouden, is maar liefst 80% afkomstig van een dergelijke website – terwijl dit normaal gesproken slechts 32% is.

 

 


 

Digitale hygiëne in tijden van corona en werken op afstand. 

Wat kunt u als werknemer doen?

 

1. Wees je bewust van je rol 

Als werknemer moet je je bewust zijn van je eigen verantwoordelijkheid als het gaat om digitale hygiëne en cybersafety. Hackers gebruiken telewerkers als een ’tool’ om cyberaanvallen uit te voeren. Want het is makkelijker om een individu aan te vallen dan een bedrijf.

 

2. Bouw een menselijke firewall 

We zijn niet machteloos. Als individu kunnen we een menselijke firewall bouwen.

– Begin niet te klikken op alle links die met corona te maken hebben. Gebruik officiële informatiebronnen.

– Maak gebruik van een veilig netwerk: mobiele apparaten zijn vaak verbonden met onbeveiligde draadloze netwerken.

– Gebruik sterke wachtwoorden en wijzig ze regelmatig.

– Voer software-updates uit wanneer dat nodig is.

 

3. Vragen? Centrum voor Cyberveiligheid

België is een van de best presterende Europese landen op het gebied van cyberbeveiliging. Een van de redenen is de grote sensibiliserende rol van het CCB, het Centrum voor Cybersecurity België. Zij informeren en waarschuwen burgers en organisaties over cybercriminaliteit en geven praktische tips om veilig te blijven en uw digitale hygiëne op peil te houden. Meer informatie op https://safeonweb.be en https://cert.be

Belangrijke tips

Kennis maken

Elke samenwerking begint met een goed gesprek.

Hoe kunnen we u helpen?

Contacteer ons

Contacteer ons

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
secutec-icon

Onze partners

 • Barracuda
 • Beyond Trust
 • Bit Sight
 • Domain Tools
 • Fortinet
 • Intel 471
 • Kaspersky
 • Netwrix
 • Recorded Future
 • SentinelOne
 • Skyhigh
 • Sophos
 • Spy Cloud
 • Tenable
 • Trellix

Ontvang alle tech-updates in je mailbox!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.